Hurtigruten – The Scottish Isles

Whisky en wildlife van de Hebriden tot de Shetlands

Ideale reis voor

2 tot 4 personen
Beleving
Gastronomie
Hurtigruten zeereis
Ongerepte natuur
Sightseeing
Wildlife

Bij deze unieke zeereis reis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: flink wat wildlife-opportuniteiten en uitstekende whisky's.

Island-hoppen per schip is de uitgelezen manier om in 1 reis de ongerepte natuur van de verschillende eilandengroepen te ontdekken.

We verdiepen ons in de wereld van het whisky-eiland Islay, met zijn acht -nog steeds actieve- whiskydistilleerderijen. Deze whisky's staan bekend om hun unieke, heerlijk geturfde drams die de sfeer van het eiland oproepen.

Zij die niet zo geïnteresseerd zijn in whisky zullen verwend worden qua wildlife: van de Treshnish Isles archipel tot de meest afgelegen plek van het Verenigd Koninkrijk en meteen ook UNESCO werelderfgoed: het werkelijk onvergetelijke St Kilda. Beide bestemmingen zijn bekend om hun grote kolonies zeevogels: papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en jan-van-genten. Aan boord van je schip geven verschillende wetenschappers dagelijks lezingen over het rijke dierenleven.

Ook aan boord van het schip kan je wildlife spotten: onder meer otters, zeehonden en zee- en steenarenden.

Verken het levendige havenstadje Oban en het bruisende Belfast.

Afreisdata

12 mei 2022 - VOLZET

Hoogtepunten van de reis

 • Island hopping: zoveel afwisselend moois op relatief korte tijd
 • Bezoek de eilanden van de Binnen- en Buiten-Hebriden (unieke kans om dit te combineren in één reis!)
 • Spot vogels (vooral op het iconische St. Kilda en de Treshnish Isles, ten westen van Isle of Mull) en wildlife
 • Proef authentieke Schotse whisky's van het vat in verschillende distilleerderijen op Islay
 • Ontdek prachtige, afgelegen eilanden met heel afwisselende, groene lanschappen
 • Verken het levendige havenstadje Oban of het bruisende Belfast

01. Dag per dag

Deze reis start in Glasgow, Greenock. Het is de grootste stad van Schotland en op twee na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. Het liet haar industriële, grauwe verleden al lang achter zich en is tegenwoordig een moderne, kosmopolitische stad. Glasgow betekent ‘Dear Green Place’ in het Gaelic en beschikt over meer dan 90 parken en tuinen. Beroemd om haar victoriaanse en art-nouveau architectuur is het de thuisbasis van instellingen als het Schotse ballet, de opera en het nationale theater. Bovendien wordt Glasgow beschouwd als de op een na beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk, na Londen. De belangrijkste winkelstraat van de stad is Buchanan Street. Het gebied rond Buchanan Street, Argyle Street, en Sauchiehall Street, de zogenaamde Golden Z is vrijwel volledig autovrij. Hier vind je een groot aanbod van diverse winkels en enkele enorme winkelcentra. Dit is absoluut een stad die je nog moet ontdekken voordat je aan boord gaat van de MS Spitsbergen. Daarom is een 3 uur durende gegidste tour van de stad voorzien op dag 2.

— Lees meer —

Belfast, een boeiende stad van industrie en elegantie, is de geboorteplaats van de Titanic en tevens de hoofdstad en grootste stad van Noord-Ierland.
Het is de toegangspoort tot een prachtig landschap met pittoreske dorpjes en een prachtige, ruige kust die garant staat voor ongerepte stranden en adembenemende klifwandelingen.
Ervaar de Giants Causeway, een rotsformatie aan de noordoostkust van Noord-Ierland, die uit zo'n 40.000 basaltzuilen bestaat. De formatie staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De rotsen zouden ontstaan zijn bij een vulkaanuitbarsting, zo'n 60 miljoen jaar geleden.
Wandel door spectaculaire, diepgroene landschappen of ontdek wat deze indrukwekkende stad te bieden heeft

— Lees meer —

De mooie haven van Peel was de 14de-eeuwse hoofdstad van Isle of Man en de zetel van de koning van Mann. Het eiland ligt in de Ierse zee. Kronkelende straatjes met huizen van kooplieden getuigen van de 19de-eeuwse vissersschoeners die hier werden gebouwd en die van Ierland naar Shetland handel dreven.

Peel Castle, verbonden door een verhoogde weg en naar verluidt gebouwd door Magnus Barelegs, koning van Noorwegen, dateert uit de 11de eeuw.

Musea in de stad tonen vintage fietsen en auto's, waarbij we meteen de link kunnen leggen met de dodelijke hogesnelheidsraces die ieder jaar op het eiland plaatsvinden.

— Lees meer —

Dit was ooit de uitvalsbasis voor de MacDonalds, Lords of the Isles. Tegenwoordig is het eerder gekend als het whisky-eiland. Islay, het zuidelijkste van de Binnen-Hebriden, ligt net ten zuiden van Jura en vergaarde wereldroem voor zijn uitstekende, geturfde single malt whisky's uit zijn 9 nog actieve topdistilleerderijen. Denk maar aan Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg, Bowmore en Caol Ila.

Het iconische Port Ellen was een distilleerderij die op Islay gevestigd was, maar werd in 1984 gesloten. Voor sommige verzamelaars is dit de felbegeerde 'heilige graal' in de whiskycollectie.

Het eiland is het hele jaar door een bijzonder populaire bestemming voor vogelliefhebbers. In de periode van oktober tot en met mei, overwinteren hier grote kolonies brandganzen en rotganzen. Andere vogelsoorten die er voorkomen zijn alpenkraaien, blauwe kiekendieven, scholeksters en aalscholvers.

In het charmante kleine stadje Bowmore zijn er enkele kleine winkeltjes, een ronde kerk en je kan er heerlijke wandelingen bovenop de kliffen maken.
Verder is Islay bekend om zijn golf course.

— Lees meer —

Vandaag komen we aan in het kleine maar levendige havenstadje Oban. Het stadsbeeld wordt grotendeels bepaald door McCaig's Tower, dat zijn inspiratie vond in het Romeinse Colosseum.
Tegenwoordig is het een populaire vakantiebestemming, met victoriaanse gebouwen die op de heuvel aan de haven staan.
Veerboten komen en gaan, op weg naar de Buiten-Hebriden. Veel café's hebben menu's met zeevruchten op de kaart staan en de Oban distilleerderij biedt mooie rondleidingen aan waarbij je de kans krijgt om de whisky beter te leren kennen.

Aangezien deze expeditiereis nog in ontwikkeling is, kan de stop in Oban nog gewijzigd worden voor een andere, minstens even interessante bestemming, in dit gebied van West-Schotland. Van zodra de laatste details in de reisbeschrijving worden bevestigd, zullen we deze informatie dan ook bijwerken.

— Lees meer —

Isle of Iona is een heel dunbevolkt eiland van de Binnen-Hebriden. Naast een zalige oase van rust en natuur is het is bekend om zijn religieuze geschiedenis. In 565 werd Iona Abbey gesticht, dat een grote invloed zou hebben op deze noordelijke streken van Europa. Vanuit Iona verspreidde zich een netwerk van kloosters en bisdommen dat zich over heel Schotland en Ierland uitstrekte. Het werd vrij snel een heilige plaats waar verschillende koningen van Schotland, Ierland en Noorwegen werden begraven. Het noodlot sloeg toe in 806, toen de volledige bevolking van het eiland werd uitgemoord door Vikingen. Uiteindelijk raakte het klooster van Iona in verval. Pas in de 13de eeuw werd het klooster hersteld en werd het een Benedictijnerklooster.

Vanop het idyllische witte strand met azuurblauw water, dat ook bekend staat als 'the Bay at the Back of the Ocean', heb je een prachtig uitzicht over de Buiten-Hebriden.

Vanop Isle of Canna zetten we koers richting de kleine Treshnish Isles, een groep van uitgesproken eilanden van vulkanische oorsprong, die een rijkdom aan wildlife bezitten. Van broedende papegaaiduikers tot kolonies van drieteenmeeuwen, alken, zeekoeten en speelse Atlantische grijze zeehonden.

Fingal’s Cave, dat bekend werd door Mendelssohn’s epische ‘Hebrides Overture’, vinden we op het door grotten doorzeefde eiland Staffa.
De meesterlijke basaltzuilen maken deel uit van de Ierse Giant's Causeway.

Staffa is een van de bekendste Schotse eilanden en je kan het iconische Fingal's Cave het best vanop zee bekijken, waar de kleuren van het water in de grot een indrukwekkend schouwspel vormen.

— Lees meer —

Vandaag staan nog enkele parels op het programma.

Omgeven door de hoge toppen van de prachtige Black Cuillinbergen, leidt Loch Scavaig naar een van de meest romantische en dramatische lochs van Schotland, Loch Coruisk. Geniet van schitterende uitzichtpunten en een oorverdovende stilte die af en toe wordt doorbroken door een schrille schreeuw van een roofvogel. Deze bijzondere plek werd op doek vastgelegd en in vele wandelharten gesloten.

Van hieruit zetten we koers richting Isle of Canna, een eiland in de Binnen-Hebriden, ten zuiden van Skye. Het is een van de meest beschutte plekken van de Small Isles en staat ook bekend als 'the Garden of the Hebrides'. Dit groene eiland is door een verhoogde weg verbonden met het eiland Sanday, dat bekend staat om zijn kolonies met broedende arenden, pijlstormvogels en papegaaiduikers, prachtige flora en vlinders. Sinds 1938 werd dit rustige eiland een erkend en schitterend vogelreservaat.

Langzaam maar zeker claimt de Schotse natuur het eiland terug: ooit telde het 431 inwoners, maar tegenwoordig wonen er nog slechts een twintigtal mensen.
Het is sinds 1981 eigendom van The National Trust for Scotland.

— Lees meer —

Als je ons vraagt wat het meest tot de verbeelding sprekende eiland van Schotland is, dan zijn we unaniem: St Kilda.

Een effectief bezoek aan deze afgelegen en wilde archipel is afhankelijk van het weer, maar de kansen zijn heel goed rond deze tijd van het jaar.
Ooit was dit de thuis voor een heel autonome eilandgemeenschap die in 1930, na 5000 jaar, uiteindelijk het eiland verliet. Het leven was er gewoon te hard geworden doordat het eiland zo afgelegen lag.
Een klein museum en de restanten van hun huizen herinneren aan hun harde leven op deze eilanden.

Als een dubbel UNESCO werelderfgoedsite en 'jewel in the crown' van het National Trust for Scotland kan je het echt niet maken om dit eiland links te laten liggen. Door St Kilda's unieke, eigenzinnige karakter is het voor velen een droom om hier voet aan wal te zetten. We beloven je dat dit een onvergetelijke ervaring wordt!

De stacks en eilanden in deze archipel zijn de restanten van een vulkaankrater, die een veilige haven biedt voor duizenden nestelende zeevogels. De dwergvinvis is een vaak geziene gast in de wervelende waters rond deze archipel.

— Lees meer —

We komen aan in Stornoway op het eiland Lewis. Dit was oorspronkelijk een nederzetting van Vikingen en is tegenwoordig de grootste stad van de Western Isles en hoofdstad van Harris & Lewis. Deze laatste eilanden zijn de grootste en meest noordelijke eilanden van de Buiten-Hebriden. We nodigen je uit om de bruisende haven, de musea en kunstgallerijtjes aan wal en het knappe Lews Castle te bezoeken.

Laat je vooral verrassen door de prachtige, lege stranden, de impressionante seastacks en de wereldbefaamde Callanish Standing Stones. Voel de Harris tweed door je vingers glijden en bezoek het best bewaarde fort in Schotland. Het is heerlijk vertoeven op Harris & Lewis!

— Lees meer —

Kirkwall is de grootste stad en meteen ook de hoofdstad van de Orkney archipel. Het werd voor het eerst vernoemd in de "Orkneyinga saga" uit 1046. De naam werd afgeleid uit het Noordse 'Kirkjuvagr' (kerkbaai).

Vandaag heeft Kirkwall 8500 inwoners en is het een van de mooiste en best bewaarde kleine steden van Schotland. Het is de thuisbasis van de meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland: Highland Park single malt.

Boven de stad torent de bekende St. Magnuskathedraal uit. Een lokale legende vertelt het verhaal van hoe Magnus, nadat hij ontvoerd werd door de Vikingen, weigerde om met dit ruige volk te vechten en hun geweld goed te keuren. Magnus keerde uiteindelijk terug naar huis, maar werd ter dood veroordeeld vanwege zijn pacifisme.

Verder kan je er nog het Earl's palace en het mysterieuze Grain Earth House bezoeken.

— Lees meer —

Ergens halverwege de Shetlandeilanden en de Orkney-eilanden, ligt het afgelegen Fair Isle. Met de hoge kliffen van rode zandsteen en de zacht golvende velden, is het een heel belangrijke rustplek voor migrerende vogels. Op het eiland broeden circa 20.000 papegaaiduikers en komen diverse soorten meeuwen en sterns voor. Er zijn ook zeldzame soorten waargenomen.

Sinds 1948 was er een vooraanstaand, permanent vogelobservatorium dat in 2019 helaas helemaal in de as gelegd werd. De heropening van het nieuwe observatorium is gepland voor het eerste kwartaal van 2022.

Het eiland is bekend om zijn unieke, geometrische breiwerk en om de supervriendelijke, zelfvoorzienende bevolking.

Hier vind je ook de Lighthouse Keepers minigolfbaan.

— Lees meer —

Lerwick, letterlijk vertaald 'de kleibaai', is de belangrijkste haven van de Shetlandeilanden en de meest noordelijke stad van Schotland. Het werd in de 17de eeuw gesticht als vissershaven, die eeuwenlang gebruikt werd door Nederlandse haringvissers om voedsel in te slaan en de zondagsrust te respecteren.

Maar tegenwoordig is Lerwick, ondanks haar bescheiden grootte, een levendige en kosmopolitische stad. Uit een recente poll bleek zelfs dat het de tweede mooiste hoofdstraat van Schotland zou hebben. Zeker een bezoekje waard dus!

Aan de waterkant is duidelijk te zien dat Lerwick nog steeds actief is voor bezoekende jachten, veerboten en operationele vissersboten. Het gebied heeft bovendien een van de meest aantrekkelijke lanschappen van de Shetlands.

Bovendien is er een buitengewone concentratie van unieke archeologische vindplaatsen, waaronder twee opmerkelijke dorpen uit de ijzertijd.

— Lees meer —

De laatste halte van de reis is Bergen, hier verlaat je het schip en ruil je je kajuit in voor een comfortabele hotelkamer.

Er is een gegidst bezoek van het mooie Bergen voorzien. Daarnaast is er vrije tijd ter verkenning van Bergen voorzien. Bezoek de sfeervolle vismarkt en kuier door het historische havencentrum van Bergen, bekend om zijn houten huizen die dateren uit de 14de eeuw.

Bereik de top van de nabijgelegen Mount Fløyen via de kabelspoorweg. Geniet van het uitzonderlijke uitzicht op de op één na grootste stad van Noorwegen en de majestueuze bergen in de omgeving, terwijl je het expeditieschp MS Spitsbergen in de baai beneden kan spotten.

De volgende ochtend zit het avontuur er echt op en is het tijd om de vlucht naar Amsterdam te nemen.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Afreis op 12.05.2022 - VOLZET Prijs per persoon
Binnenhut I2D € 5360
Buitenhut O2D € 7165
Buitenhut Arctic Superior U2D € 7585
Minisuite QJ € 6870

Single supplementen zijn op aanvraag beschikbaar.

De afreis voor 2023 verschijnt op onze website in voorjaar 2022. Ontvang je graag vrijblijvend een seintje? Laat ons dit weten via info@galtic.be.

Inbegrepen

Aan-en afreispakket

 • Internationale vluchten van Amsterdam Schiphol naar Glasgow, en vanuit Bergen terug naar Amsterdam Schiphol. Luchthaventaksen, 23kg ruimbagage en 8kg handbagage per persoon zijn inbegrepen.
 • 1 nacht in halfpension te Glasgow en 1 nacht in halfpension te Bergen, logies in tweepersoonskamer met privésanitair in centraal gelegen comforthotels
 • Gegidst stadsbezoek van Glasgow en Bergen
 • Alle nodige lokale transfers per privébus
 • CO2-compensatie van deze reis

Expedition Cruise

 • Kajuit naar keuze
 • Ontbijt, lunch en avondeten, inclusief drank (bier, wijn, frisdranken en waters) in restaurant Aune
 • Thee en koffie naar believen
 • Wi-Fi aan boord - maar opgelet: we varen door heel afgelegen gebieden met soms heel beperkte connectie. Streaming wordt niet ondersteund.
 • Herbruikbare waterfles om aan de refill stations aan boord te vullen
 • Engelstalig expeditieteam dat activiteiten aan boord en aan wal organiseert en begeleidt
 • Scala aan inclusieve activiteiten

Activiteiten aan boord

 • Experten van het Expedition Team geven doorgedreven lezingen over een ruim aanbod aan onderwerpen
 • Gebruik van het Science Center aan boord, dat een uitgebreide bibliotheek en geavanceerde biologische en geologische microscopen bevat
 • Citizen Science programma laat gasten toe om mee te werken aan live wetenschappelijk onderzoek
 • Professionele fotograaf aan boord die top tips & tricks geeft over hoe je de beste landschaps- en wildlifefoto's neemt
 • Gebruik van de jaccuzi's, panoramische sauna en indoor gym aan boord
 • Informele bijeenkomsten met de crew, zoals dagelijkse samenvattingen en voorbereidingen voor de volgende dag

Landing activities

 • Begeleide landing met kleine expeditieboten
 • Gebruik van laarzen, wandelstokken en alle uitrusting voor activiteiten
 • Gebruik van wind- en waterbestendige expedition jacket
 • Expedition Photographers helpt je met de juiste camera-instellingen voor je voet aan wal zet

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en/o bijstandsverzekering: klik hier voor meer info
 • Lunch te Glasgow en Bergen
 • Luggage handling
 • Optionele excursies met onze lokale partners
 • Optionele activiteiten in kleine groepen met ons Expedition Team

04. Extra info

Rechtstreekse vlucht Amsterdam - Glasgow met KLM 15u35-16u05 (vluchttijden ter bevestiging)

Rechstreekse vlucht Bergen - Amsterdam met KLM 14u10 - 15u55 (vluchttijden ter bevestiging)

MS Spitsbergen

Bouwjaar 2009
Gerenoveerd 2016
Scheepswerf Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Capaciteit 335 opvarenden
Bedden 243
Autocapaciteit 0
Brutogewicht 7.344 ton
Lengte 100,54m
Breedte 18m
Snelheid 14,5 knopen

MS Spitsbergen neemt je mee op een buitengewone reis. Tussen september en mei vaart het schip langs de Noorse kust, om zich de rest van het jaar bij de globale Expedition-tochten te voegen.

Isle of Skye
Galtic Stories

Wat te doen op Skye?

Het Isle of Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden, de eilandengroep voor de westkust van Schotland. Het eiland betovert je telkens opnieuw met iconische landschappen, bergpassen en een kilometerslange kustlijn. In deze blog geven we je een aantal tips voor een onvergetelijke vakantie op Skye!

Lees meer
Galtic Stories

De oorsprong van Schotse plaatsnamen

Je moet in Schotland niet ver zoeken om Ben en Glen te vinden, van de machtige Ben Nevis tot het feeërieke Glen Coe. Het zijn twee van de honderden plekjes in Schotland met Ben, Glen of Loch in hun naam. Maar waar komen die namen precies vandaan? Eenvoudig: ze stammen af uit het Schots-Gaelisch. Daarnaast drukten trouwens ook de Picten, de Schotten, de Vikings en de Angelen hun stempel op de Schotse plaatsnamen. Tijd voor een taalbad!

Lees meer
Rattray Head Lighthouse Schotland
Galtic Stories

De 5 mooiste vuurtorens van Schotland

Vuurtorens zorgden jarenlang voor veiligheid op zee. Toen er nog geen sprake was van radars dreigden schepen verloren te varen in stormweer. Dankzij lichtsignalen van de vuurtorens wisten zeevaarders dat er land in zicht was. Nu er radars zijn om schippers de weg te leiden, zijn de vuurtorens bijna overbodig geworden. In Schotland zagen ze daar kansen in: de torens dienen niet meer enkel als lichtbakens, ze hebben nog meer functies.

Lees meer
Calton Hill Edinburgh nORDIC
Galtic Stories

Wat te doen in Edinburgh

In deze stad kan je makkelijk een midweek vertoeven zonder je te vervelen. Ondanks de grootte van de stad, voelt het er toch minder druk aan dan Brussel. Ben je benieuwd naar wat Edinburgh allemaal te bieden heeft? Galtic zocht het al even voor je uit. Ontdek er alles over in ons blogartikel.

Lees meer
Kliffen van Moher
Galtic Stories

Ierland: de filmlocatie bij uitstek

Ierland is een groot deel van het decor bij verschillende filmklassiekers: onder meer de Star Wars trilogieën, de Harry Potter films, P.S. I love you, Saving Private Ryan, Paddington 2 en Braveheart zijn grotendeels opgenomen in Ierland. Ierland is ook een belangrijke filmlocatie van de populaire HBO-serie Game of Thrones.

Lees meer
Sfeer ierland Craic
Galtic Stories

Ieren en hun Craic

Van de rijke Ierse woordenschat, is ‘craic’ misschien wel het meest verwarrende woord. Craic spreek je uit als ‘krack’. Schrik niet als een Ier je vraagt “How was the craic?”. Hij vraagt niet naar drugs, maar naar de sfeer.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox