The Ancient East

Maak kennis met enkele geschiedkundige parels

Ideale reis voor

1ste kennismaking
Beleving
Ongerepte natuur
Sightseeing

Ierland staat bekend als het land van de verhalenvertellers. Nergens worden zoveel mythen en sagen van generatie op generatie overgeleverd dan in het eeuwenoude oosten. Met deze reis word je dan ook terug gekatapulteerd naar de lang vervolgen tijden, waarin imposante grafmonumenten uit de aarde rezen en legendarische koningen gekroond werden op mystieke heuvels. Ontdek de adembenemende natuur, die als decor diende voor al deze vertelsels en dompel je volledig onder in het Ierland van weleer!

De groene ring rondom de hoofdstad Dublin herbergt niet alleen historische schatten en rijkversierde landhuizen, maar ook de racecourses van Ierland's bekendste paardenkoersen. Om een volledig beeld te hebben van de oorspronkelijke Ierse cultuur, mag een bezoek aan de bekende Kilbeggan Distillery uiteraard niet ontbreken!

Afreisdata

Elke donderdag van april tot en met oktober

Hoogtepunten van de reis

 • Bruisend Dublin
 • Wandel door de Wicklow Mountains & bezoek Glendalough
 • Keer terug naar het neolithische tijdperk in Newgrange
 • Bezoek steden Wexford en Waterford
 • Waai uit aan Hook Head Lighthouse
 • Proef whiskey in Kilbeggan Distillery
 • Powerscourt House & Gardens
 • Bezoek Tara Hill & Trim Castle

01. Dag per dag

Je reis start in de gezellige Franse havenstad, Cherbourg. Van hieruit vertrekt de ferry die je rechtstreeks naar Rosslare zal brengen.
Aan boord van de ferry geniet je van tal van faciliteiten. In jouw eigen kajuit geniet je in alle rust en comfort van jouw overzet. De volgende dag kom je s' middags aan in Rosslare. Dankzij de overtocht met de ferry kan je met je eigen wagen jouw reis verderzetten.

— Lees meer —

Aangekomen in Rosslare start je reis door 'the Ancient East'. Onderweg kan je de stadjes Wexford, Waterford of Kilkenny bezoeken. Elke van deze steden heeft een bijzondere geschiedenis waarvan vele elementen nog te ontdekken vallen. Bezoek in vissersstadje Wexford zeker Hook Head Lighthouse, de oudste nog operationele vuurtoren ter wereld. In Waterford vind je het Medieval Museum en in Kilkenny kan je dan weer heel wat historische bezienswaardigheden bezoeken gedurende een wandeling langs de 'Medieval Mile'.

Je verblijft 2 nachten in Roundwood House. Van hieruit wordt echt kiezen, er zijn immers talloze daguitstappen mogelijk vanuit het hotel. Toch zou het met zo een schitterende natuurpracht bij de deur bijna zonde zijn om de Slieve Bloom Mountains links te laten liggen! Hier kan je naargelang je eigen niveau een keuze maken tussen verschillende wandelingen, die je langs watervalletjes en vlonderpaden naar het hart van dit bosrijke natuurgebied voeren. Kijk vanop de top van een van de oudste heuvelruggen van Europa naar het eindeloze, vlakke vergezicht. Een ander spectaculair uitzicht ervaar je vanop de Rock of Dunamase in het nabijgelegen Portlaoise. Neem het pad door de afbrokkelende, bemoste ruïnes van het vroegere kasteel en je waant je bijna in de ongerepte Schotse Hooglanden!

Je hoeft niet altijd de natuur in te trekken om de schoonheid van het Ierse eiland te ontdekken. Het imposante Birr Castle Demesne brengt je in een romantische sfeer met haar prachtige tuinen en rijkelijk versierde salons. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je in het historische wetenschapscentrum van het kasteel de telescoop vinden die van 1845 tot 1917 de grootste ter wereld was. Tot op de dag van vandaag worden nog steeds demonstraties gehouden met deze oude 'Leviathan of Parsonstown'. Nog honger naar meer cultuur? Dan kan je vast en zeker je hart ophalen met een bezoek aan de verlaten kloosterruïnes van Clonmacnoise. De scheefgezakte, met mos begroeide grafzerken in de kloostertuin lijken zo uit een film te komen en creëren een unieke atmosfeer, die je nergens anders ter wereld vindt. Mag het allemaal nog wat Ierser? Leer tussen de traditionele eikenhoutenvaten in de historische Kilbeggan en Tullamore Distilleries meer over de eeuwenoude kunst van het Whiskey maken. Eindig je bezoek met een authentieke 'Whiskey tasting'.

— Lees meer —

Vandaag ga de reis verder naar noordwesten van de Republiek Ierland. In de mystieke Boyne Valley kan je niet omheen de eeuwenoude historische en culturele schatten. Dit is het land van legendarische koningen en mythische helden. Breng hun verhalen tot leven met een bezoek aan de 'Lia Fáil' Stone (de steen van het lot) bovenop de mysterieuze Hill of Tara. Het is namelijk hier dat de fameuze 'High Kings' werden gekroond. Over deze heuvel gaan voorts nog heel wat andere verhalen de ronde. Zo zou de beruchte Ark van het Verbond onder deze heilige plek verborgen liggen. Je hoeft echter geen Indiana Jones-fan te zijn om je helemaal door deze bijzondere plek te laten betoveren!

Het magische landschap voert je verder naar Brú na Bóinne, de belangrijkste archeologische site van het land, zeg maar het Stonehenge van Ierland! Alleen zouden deze neolithische graftombes nog ouder dan zijn dan hun Engelse equivalent. Bewonder onder meer hoe de zon de koepelvormige grafheuvel van Newgrange een gouden gloed geeft. Je zou van minder stil worden... Op al deze onvergetelijke ervaringen kan je ten slotte terugblikken in de vele gezellige pubs en fijne eetgelegenheden van het kleine havenstadje Drogheda. Verken aan de hand van de sierlijke middeleeuwse stadspoorten het historische centrum en laat je verrassen door de rijke geschiedenis!

— Lees meer —

Het contrast tussen de Boyne Valley en de moderne wereldstad Dublin kan niet groter zijn! Toch weet Dublin als geen ander hoe het traditie kan combineren met het hedendaagse. Dompel je dan ook volledig onder in het energieke stadsleven en ga van de 'roots' van de Ierse hoofdstad in de imposante Trinity College Library naar het epicentrum van de moderne stad in de contemporaine Dublin Docklands. Zeg nog even gedag aan het iconische standbeeld van 'sweet Molly Malone' vooraleer je avond af te sluiten in een van de vele levendige 'Irish pubs' van Temple Bar met livemuziek. Je overnacht eenmaal in Pembroke Townhouse.

— Lees meer —

County Kildare is een verademing nadat je je een weg hebt gebaand door het drukkere verkeer in de Ierse hoofstad. Hier vind je elegante landhuizen, nauwkeurig onderhouden bossen en serene kanaaltjes. Je vindt er het royale landgoed van Castletown House. Het kasteel zelf is een parel van de pallidianistische bouwstijl, terwijl de groene omgeving zich uitstekend leent tot rustgevende wandelingen. Op de route naar je hotel kom je immers langs drie van de meest prestigieuze paardenrenbanen van Ireland, the Curragh, Punchestown en Naas.

Je overnacht 2 keer in Woodenbridge Hotel & Lodge. Van hieruit is een daguitstap naar het Wicklow Mountains National Park - één van de zes nationale parken in Ierland - een absolute aanrader. De wijdse vergezichten over groene bergkammen en helderblauwe corrie lakes zorgen gegarandeerd voor een onvergetelijk wow-effect! Verder herbergt dit nationale park met de Powerscourt Waterfalls de hoogste watervallen van Ierland. De kroon op je reis wordt ten slotte gezet met een bezoek aan het sprookjesachtige Glendalough Valley. Tussen de imposante bergen in, vind je hier de ruïnes van een van de oudste kloosters van Europa.

— Lees meer —

Strek nog even de benen op Ballymoney Beach of in de Courtown Woods alvorens opnieuw af te zakken richting Rosslare. Geniet nog van een diner in Wexford alvorens in te schepen. Het schip vertrekt om 21u richting Cherboug waar je, na een goed nachtrust, de volgende namiddag toekomt om de rit naar huis aan te vangen.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Reisgezelschap Prijs per persoon
2 volwassenen (o.b.v. een dubbele kamer) € 1495
3 volwassenen (o.b.v. een triple kamer) € 1295
4 volwassenen (o.b.v. twee dubbele kamers) € 1155
1 volwassene (o.b.v. een single kamer) € 2395
Kinderen -12 jaar (max. 1 bij de ouders op de kamer) € 425

Contacteer ons voor meer prijzen & info voor een meer concretere periode. Deze prijs is inclusief de ferryovertochten.

Inbegrepen

 • Overtocht Cherbourg – Rosslare – Cherbourg met Stenaline in een standaard binnenkajuit, wagen (<6m lang en <2m hoog) inclusief
 • 7 overnachtingen in de vermelde hotel
 • 7 x ontbijt
 • Onze travelapp met uitgebreide reisinformatie, lokale tips en routes
 • CO2-compensatie van deze reis
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Lunch en avondmaal
 • Optionele excursies
 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer informatie

Opmerkingen

 • Bij reservatie wordt eerst nagekeken of de hotels en ferry of vluchten in de voorziene boekingsklasse nog beschikbaar zijn.
  Indien niet wordt een eventueel supplement aangerekend, kan er een gelijkwaardig hotel of andere reisdata voorgesteld worden.
 • Deze reis is opgesteld op basis van vervoer met ferry en eigen wagen.

04. Excursies

Dublin profileert zicht steeds vaker als een fietsvriendelijke stad. Verken het stadcentrum met de fiets, terwijl je onderweg uitgebreid uitleg krijgt door een ervaren gids. Dit is dé uitgelezen manier om in een beperkte tijd alle bezienswaardigheden van de Ierse hoofdstad af te vinken. In deze 2.5 uur durende fietstocht worden je eveneens heel wat toffe adresjes aanbevolen.

 • Wanneer?
  • Dagelijks om 10u30 en op vrijdag en zaterdag een extra tour om 14u00
  • Het is aanbevolen om 15 minuten op voorhand reeds aanwezig te zijn!
 • Waar? Cycle Dublin Bike Tours
 • Duur? 2 uur 30 minuten
 • Inbegrepen? Tocht doorheen de stad met ervaren gids, stadsfietsen en toebehoren (zoals fietshelmen).
 • Zelf voorzien? Water of een lichte snack voor onderweg. Sportieve, casual kledij. Eventueel warme, regenbestendige kledij.
 • Moeilijkheidsgraad? Gemakkelijk
— Lees meer —

Wist je dat doorheen de geschiedenis meer dan 10 miljoen Ieren - dat is meer dan het huidige bevolkingsaantal - emigreerden naar het buitenland? Dit en nog heel wat andere feiten over de Ierse diaspora kom je te weten in het recent geopende Irish Emigration Museum (EPIC). Geniet individueel of tijdens een gegidste tour in groep van dit omvangrijke museum. Zij die willen, kunnen steeds het museum verkennen met een digitale gids via de mobiele telefoon of een ter plaatse gehuurde audio guide. Bemerk wel dat 1 ticket 2 bezoeken omvat! Zo kan je binnen de 30 dagen nog eens terugkomen om een gevolg te breien aan het eerste bezoek.

 • Wanneer? Dagelijks van 10u00 tot 18u45 (laatste toegang om 17u00)
 • Waar? The Chq Building, Custom House Quay
 • Duur? 1 uur 30 minuten
 • Inbegrepen? Toegang interactieve vaste tentoonstelling en eventuele tijdelijke tentoonstellingen. Tweede bezoek inbegrepen met hetzelfde ticket binnen de 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad? Gemakkelijk
— Lees meer —

Wie Dublin zegt, zegt Guinness! Ontdek op elke verdieping van het Guinness Storehouse wel een deel van het grote Guinness verhaal. Van een tentoonstelling over het ontstaan van deze wereldberoemde 'black stuff' tot het levensverhaal van de 'stamvader' Arthur Guinness tot zelfs een expositie over de wondere wereld van de Guinness reclame! Kies verder uit een omvangrijk gamma aan optionele experiences: van een 'biertap workshop' tot je Guinness laten personaliseren met je eigen afbeelding in het schuim. Voor echte liefhebbers is er ten slotte nog een heuse 'Guinness Connoisseur Tasting'.

 • Wanneer?
  • Maandag tot en met donderdag van 10u00 tot 19u45 (ingang sluit echter om 17u00)
  • Vrijdag tot en met zaterdag van 09u30 tot 20u45 (ingang sluit echter om 18u00)
  • Zondag opnieuw van 09u30 tot 19u45 (ingang sluit echter om 17u00)
 • Waar? Guinness Storehouse
 • Duur? 1 uur en 30 minuten
 • Inbegrepen? Toegang tot alle tentoonstellingen van het Guinness Storehouse en een inbegrepen Guinness op het einde van het bezoek. Optioneel een biertap workshop met een extra Guinness of een extra gepersonaliseerde Guinness met eigen afbeelding. De Connoisseur Experience biedt een private tasting sessie.
 • Moeilijkheidsgraad? Gemakkelijk
— Lees meer —

Tussen de oostkust van Ierland en het majestueuze Wicklow Mountains National Park ligt het gerenommeerde 'Wicklow Way Wines Winery'. Dit eigenzinning wijnhuis produceert de Ierse 'Móinéir' wijn. Verwacht hier geen traditionele wijn gemaakt van druiven, maar eerder verrassende ingrediënten zoals aardbeiden, bosbessen en frambozen. Kom tijdens een rondleiding doorheen het wijngoed en een uitgebreide wijnproeverij met bijpassende kaas en chocolade te weten waarom deze succesvolle wijnen in zo een korte periode reeds een vaste positie verworven hebben op de menukaarten van heel wat sterrenchefs.

 • Wanneer? Vrijdag tot en met zondag op aanvraag.
 • Waar? Wicklow Way Wine Tasting
 • Duur? 1 uur (1 uur 30 minuten voor een diepgaande tour)
 • Inbegrepen? Rondleiding doorheen de wijnmakerij, met een deskundige uitleg over het productieproces. Uitgebreide wijnproeverij achteraf met bijpassende Ierse kaas en chocolade.
 • Moeilijkheidsgraad? Gemakkelijk
— Lees meer —

In de nabijheid van Gorey, county Wexford, ligt een van de laatste overblijvende 'ancient woodlands' van Ierland: de Courtown Woods. De beste manier om dit stukje natuurerfgoed op een authentieke manier te ontdekken is door middel van een Foraging & Folklore Tour. Van het zoeken naar verborgen natuurschatten zoals geneeskrachtige kruiden, noten en bessen tot de uitgebreide, eeuwenoude vertelsels over deze streek. Ervaren bosgids Lorraine biedt je een erg complete ervaring. Eindig je tocht op gepaste wijze met een inbegrepen flesje bruisende brandneteldrink.

 • Wanneer? Dagelijks op afspraak
 • Waar? Gallivanting
 • Duur? 2 uur 30 minuten
 • Inbegrepen? Een complete begeleide wandeltocht doorheen de Courtown Woods. Onderweg leer je meer over de rijke geschiedenis van het bos en luister je naar de vele streekgebonden mythen en sagen. Proef onderweg van al het lekkers dat de natuur te bieden heeft. Flesje bruisende brandneteldrink inbegrepen.
 • Zelf voorzien? Stevige wandelschoenen en warme, regenbestendige kledij. Optioneel een flesje water.
 • Moeilijkheidsgraad? Gemakkelijk (ook toegankelijk voor mensen met een verminderde mobiliteit. Ook de hond mag mee.)
— Lees meer —

05. Extra info

We raden je aan om deze reis met de ferry te maken:

Heen met Stenaline - nachtvaart
Cherbourg* (21u) - Rosslare (14u30)
Terug met Stenaline - nachtvaart
Rosslare (21u) - Cherbourg (16u)

*Cherbourg is slechts 6u rijden van Brussel en biedt een heel goede verbinding met Ierland.
Vertrekuren onderhevig aan wijzigingen

De lijn Cherbourg - Rosslare vaart om de dag heen en weer. Hierdoor kan er drie keer per week naar Ierland afgereisd worden.
Dit traject leg je af met het schip Stena Horizon. Aan boord geniet je van rust en ruimte. De kajuiten zijn ruim en licht verder heb je aan boord tal van faciliteiten om jouw verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Kliffen van Moher
Galtic Stories

Ierland: de filmlocatie bij uitstek

Ierland is een groot deel van het decor bij verschillende filmklassiekers: onder meer de Star Wars trilogieën, de Harry Potter films, P.S. I love you, Saving Private Ryan, Paddington 2 en Braveheart zijn grotendeels opgenomen in Ierland. Ierland is ook een belangrijke filmlocatie van de populaire HBO-serie Game of Thrones.

Lees meer
Sfeer ierland Craic
Galtic Stories

Ieren en hun Craic

Van de rijke Ierse woordenschat, is ‘craic’ misschien wel het meest verwarrende woord. Craic spreek je uit als ‘krack’. Schrik niet als een Ier je vraagt “How was the craic?”. Hij vraagt niet naar drugs, maar naar de sfeer.

Lees meer
Bezienswaardigheden in de stad Dublin.
Galtic Stories

Dublin bezienswaardigheden

Dublin: de stad van pubs, boeken, Guinness en Molly. Maar Dublin is veel meer dan dat. Ongeacht het seizoen, Dublin is altijd een goed idee. ’s Zomers is er veel groen en ook best veel zon. ’s Winters zorgen de kleurrijke huizen en de vele pubs voor de warmte en gezelligheid. Met tal van musea en galerijen vinden ook cultuurliefhebbers hier hun gading. Dublin met een klein budget: the National Gallery, the National Museum of Archaeology & History en the National History Museum zijn volledig gratis te bezoeken.

Lees meer
Dunlewey Kasteel
Galtic Stories

Ierlands mooiste historische sites

Oude kloosters, kastelen en prehistorische sites. Ontsnap aan de dagelijkse sleur en keer terug in de tijd in Ierland. We lijsten even de 10 mooiste sites voor jullie op. Een voor een aanraders voor op de bucketlist!

Lees meer
Mount Errigal in Ierland met Galtic
Galtic Stories

10 x de mooiste natuur in Ierland

Als je al wat vertrouwd bent met Ierland of met onze website, weet je dat Ierland een unieke natuur heeft. Het is dé natuurbestemming bij uitstek met de glooiende landschappen, hoge bergtoppen en ruige kliffen. Ierland wordt niet voor niets vaak ‘Emerald Isle’ genoemd: die naam heeft het te danken aan de prachtige, groene landschappen.

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox