Ieren en hun Craic

Van de rijke Ierse woordenschat, is ‘Craic’ misschien wel het meest verwarrende woord. Craic spreek je uit als ‘krack’. Schrik niet als een Ier je vraagt “How was the Craic?”. Hij vraagt niet naar drugs, maar naar de sfeer.

Goede gesprekken, livemuziek en whisky

Een gezellige avond met goede gesprekken, een whisky en onverwachte livemuziek – dat zijn drie geheime ingrediënten voor Ierse craic. Het Iers-Gaelische woord is moeilijk te vertalen naar één woord, maar het betekent zoveel als gezelligheid, genot en sfeer. Maar craic kan ook verwijzen naar personen: wanneer Ieren over iemand zeggen “he’s/she’s great craic”, bedoelen ze dat iemand in een gezellige bui is.

Craic Ierland betekenissen

Alsof het woord op zich nog niet complex genoeg was, zijn er ook verschillende gradaties van ‘craic’, van ‘minus craic’ tot ‘craic was ninety’. Op je reis naar Ierland zal je ongetwijfeld veel in aanraking komen met de Ierse craic. We zetten de gradaties even voor je op een rij, zodat je zelf ook mee kan praten. Bestel een lekkere stout of een goed glas whisky en beschrijf zelf de craic van de pub:

  • Minus craic: er was geen plezier, de sfeer zat niet goed.
  • Good craic: het was een gezellige avond, maar zonder speciale gebeurtenissen.
  • Mighty craic: beter dan good craic, maar nog niet de sfeer van het hoogste niveau.
  • Savage craic: het was een fantastische avond, er werden goede grappen gemaakt en het was gezellig met iedereen samen.
  • Deadly craic: het was lang geleden dat het zo gezellig was geweest, iedereen was in topvorm en er waren gezellige gesprekken.
  • Craic was ninety: het ultimatum wat betreft sfeer en gezelligheid: de avond was fantastisch op elk niveau. De muziek was goed, het gezelschap was in topvorm en de drank vloeide rijkelijk.

Craic op vakantie

Als je naar Ierland reist en craic eens wil ervaren, ga je het beter niet zoeken in de overvolle Temple Bar wijk van Dublin. Zoek daarvoor de minder gebaande paden even op. Een B&B met een pub waar het haardvuur knettert, waar de bar gevuld is met Guinness en whisky, waar de locals mee aanschuiven aan tafel en waar de man des huizes zijn gitaar bovenhaalt,… Dat is wat de Ieren bedoelen met craic.

Zelf de Ierse craic ervaren? Ontdek ons aanbod!

Ierland 11 dagen

Groepsreis – Highlights of the Emerald Isle

Galtic organiseert een begeleide rondreis waarmee je alle hoogtepunten van het Ierse eiland ontdekt. Gedurende deze 11-daagse reis maak je kennis met de Ierse cultuur en zal je verwonderd worden door de prachtige natuur.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Wild Atlantic Way Southern Part

Roadtrip langs de Wild Atlantic Way in Zuid- en West-Ierland…

Ierland Lente Nazomer Winter Zomer 4 dagen

Whisky en Guinness in Dublin

Ontdek de hoofdstad van Ierland tijdens een korte citytrip.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 17 dagen

The Best of the Irish Isle

Autorondreis langs de mooiste plekken van het Ierse eiland.…

Ierland Schotland Lente 15 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Bij deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildlife en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de dramatische Schotse kustlijn.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

The Unknown North

Maak een onvergetelijke roadtrip langs de Wild Atlantic Way en de Noord-Ierse Giant's Causeway…

Ierland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Combine the Ancient East and the Wild West Coast

Autorondreis van het oude oosten naar de wilde westkust van Ierland.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 5 dagen

Ireland in a Nutshell

Verblijf in Dublin en ontdek het eeuwenoude oosten van Ierland.…