Praktische informatie Ierland

Van Ierland wordt wel eens gezegd dat het er altijd regent. Dat is wat overdreven: het kan er vaak regenen, maar lange buien zijn eerder zeldzaam. Dankzij het milde zeeklimaat zijn de temperaturen heel aangenaam, met een zomers gemiddelde van 18°C. Ieren noemen Dublin ook wel eens “the sunny southeast”: de regio rond de hoofdstad krijgt het meest de zon te zien.

Klimaat in Ierland

Reis je binnenkort naar Ierland? Dan is het zeker aangeraden om enkele dagen voor afreis het weerbericht te bekijken. Hou er rekening mee dat ook dit veranderlijk kan zijn. Daarnaast hangt het weer sterk af van de regio.

In het binnenland kan de temperatuur heel aangenaam zijn, maar eens je naar de kust trekt kan er een koudere wind opsteken die de gevoelstemperatuur snel doet dalen.

Daarnaast zijn er in Ierland heel wat hoogteverschillen. Plan je om de bergen in te trekken? Er kan een sterke schommeling zijn in temperaturen. In de zomer vind je er op sommige plekken zelfs nog restjes sneeuw.

In Ierland kan je verschillende seizoenen meemaken in één dag. Je voorziet je dus best op verschillende weerstypes als je een rondreis maakt.

Wat neem je zeker mee?

 • Laagjes: Een belangrijke tip: kies voor dunne laagjes. Op deze manier kan je inspelen op  temperatuurverschillen doorheen de dag. Plan je een wandeling langs de kust? Dan kan de wind de gevoelstemperatuur snel doen dalen.
 • Warme trui: Neem bij voorkeur een wollen trui of fleece mee. Ook in de zomer kan deze van pas komen.
 • Wind- en waterdichte jas: Voor plotse regenbuien is een waterdichte regenjas zeker en vast een must. Plan je om een nieuwe jas aan te schaffen, informeer je dan goed. Hoe hoger het getal van de waterkolom, hoe waterdichter het materiaal.
 • Lange en korte broek: Twee types broeken kunnen handig zijn. Kies bij voorkeur niet voor een jeansbroek, deze zitten minder comfortabel tijdens het wandelen en zullen minder snel drogen na een regenbui.
 • Comfortabele wandelschoenen en/of sandalen: Wandelschoenen zorgen voor extra stevigheid tijdens het wandelen en zijn vaak ook waterdicht, wat handig is bij wandelingen door drassige gebieden.

Extra’s op het lijstje

 • Zonnebril
 • Paraplu
 • Zonnecrème
 • Reisadapter voor type G (stopcontacten zijn anders dan in België/Nederland)
 • Herbruikbare waterfles (kraantjeswater is perfect drinkbaar en kan je overal bijvullen)
 • Rugzak voor dagtochten

Wanneer reis je best naar Ierland?

Ierland is mooi in elk seizoen. Elke periode heeft haar eigen kenmerken. Naar welke soort vakantie je ook op zoek bent, het is altijd leuk om goed weer te hebben.

Late lente en vroege herfst

Hoewel Ierland misschien wel op z’n best is als het regent, bieden de late lente en de vroege herfst de grootste kans op constant droog, helder en zonnig weer. Dit zijn bovendien ook de meest kleurrijke periodes. Op dat moment staan de heides in bloei en kleuren de bomen fris groen of feloranje en rood.
Ook in de droogste periode kan er nog steeds een buitje vallen. Dit gebeurt meestal in de ochtend waarna de rest van de dag meestal droog blijft en je van prima weer kunt genieten. Hoewel het veel regent, zijn dagen met continue regenval wel uitzonderlijk. Regen wordt hier vaak gevolgd door zonneschijn. Zorg zeker dat je steeds een regenjas in de wagen hebt liggen.

Zomer

De meest populaire reistijd is vanaf mei tot en met september. De meeste reizigers kiezen voor juli of augustus. Dit heeft vooral met het weer te maken, maar ook met de vakantieperiode.
De zomers in Ierland zijn relatief warm met temperaturen rond de 20°C. Juli is de warmste maand maar dit is ook de maand met het hoogste aantal regendagen. Hou er rekening mee dat deze vakantieperiode heel snel volzet raakt. Vroeg boeken is hier dus zeker een must.

Winter

De winters zijn niet echt koud maar wel vrij nat. Dat maakt deze periode minder geschikt voor een roadtrip door het eiland. Hoewel je in Ierland relatief veel bergen hebt die in de winter bedekt zijn door sneeuw, zijn er geen skistations. Reis je graag in de winter, dan raden we je een citytrip naar Dublin aan.
Hotels en bezienswaardigheden sluiten vaak de deuren vanaf november tot en met april.

Reizen naar Ierland

Ierland 11 dagen

Groepsreis – Highlights of the Emerald Isle

Galtic organiseert een begeleide rondreis waarmee je alle hoogtepunten van het Ierse eiland ontdekt. Gedurende deze 11-daagse reis maak je kennis met de Ierse cultuur en zal je verwonderd worden door de prachtige natuur.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Wild Atlantic Way Southern Part

Roadtrip langs de Wild Atlantic Way in Zuid- en West-Ierland…

Ierland Lente Nazomer Winter Zomer 4 dagen

Whisky en Guinness in Dublin

Ontdek de hoofdstad van Ierland tijdens een korte citytrip.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 17 dagen

The Best of the Irish Isle

Autorondreis langs de mooiste plekken van het Ierse eiland.…

Ierland Schotland Lente 15 dagen

Hurtigruten – The Scottish Isles

Bij deze expeditie-zeereis ligt de focus op de grootste troeven die de natuur van de Schotse eilanden ons te bieden heeft: heel gevarieerd wildlife en meer dan uitstekende whisky's. Bovendien maken we kennis met de mooiste stranden, de meest idyllische landschappen en de dramatische Schotse kustlijn.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

The Unknown North

Maak een onvergetelijke roadtrip langs de Wild Atlantic Way en de Noord-Ierse Giant's Causeway…

Ierland Lente Nazomer Zomer 9 dagen

Combine the Ancient East and the Wild West Coast

Autorondreis van het oude oosten naar de wilde westkust van Ierland.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 5 dagen

Ireland in a Nutshell

Verblijf in Dublin en ontdek het eeuwenoude oosten van Ierland.…

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van Ierland & Schotland in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties