Praktische informatie Ierland

Van Ierland wordt wel eens gezegd dat het er altijd regent. Dat is wat overdreven: het kan er vaak regenen, maar lange buien zijn eerder zeldzaam. Dankzij het milde zeeklimaat zijn de temperaturen heel aangenaam, met een zomers gemiddelde van 18°C. Ieren noemen Dublin ook wel eens “the sunny southeast”: de regio rond de hoofdstad krijgt het meest de zon te zien.

Klimaat in Ierland

Reis je binnenkort naar Ierland? Dan is het zeker aangeraden om enkele dagen voor afreis het weerbericht te bekijken. Hou er rekening mee dat ook dit veranderlijk kan zijn. Daarnaast hangt het weer sterk af van de regio.

In het binnenland kan de temperatuur heel aangenaam zijn, maar eens je naar de kust trekt kan er een koudere wind opsteken die de gevoelstemperatuur snel doet dalen.

Daarnaast zijn er in Ierland heel wat hoogteverschillen. Plan je om de bergen in te trekken? Er kan een sterke schommeling zijn in temperaturen. In de zomer vind je er op sommige plekken zelfs nog restjes sneeuw.

In Ierland kan je verschillende seizoenen meemaken in één dag. Je voorziet je dus best op verschillende weerstypes als je een rondreis maakt.

Wat neem je zeker mee?

 • Laagjes: Een belangrijke tip: kies voor dunne laagjes. Op deze manier kan je inspelen op  temperatuurverschillen doorheen de dag. Plan je een wandeling langs de kust? Dan kan de wind de gevoelstemperatuur snel doen dalen.
 • Warme trui: Neem bij voorkeur een wollen trui of fleece mee. Ook in de zomer kan deze van pas komen.
 • Wind- en waterdichte jas: Voor plotse regenbuien is een waterdichte regenjas zeker en vast een must. Plan je om een nieuwe jas aan te schaffen, informeer je dan goed. Hoe hoger het getal van de waterkolom, hoe waterdichter het materiaal.
 • Lange en korte broek: Twee types broeken kunnen handig zijn. Kies bij voorkeur niet voor een jeansbroek, deze zitten minder comfortabel tijdens het wandelen en zullen minder snel drogen na een regenbui.
 • Comfortabele wandelschoenen en/of sandalen: Wandelschoenen zorgen voor extra stevigheid tijdens het wandelen en zijn vaak ook waterdicht, wat handig is bij wandelingen door drassige gebieden.

Extra’s op het lijstje

 • Zonnebril
 • Paraplu
 • Zonnecrème
 • Reisadapter voor type G (stopcontacten zijn anders dan in België/Nederland)
 • Herbruikbare waterfles (kraantjeswater is perfect drinkbaar en kan je overal bijvullen)
 • Rugzak voor dagtochten

Wanneer reis je best naar Ierland?

Ierland is mooi in elk seizoen. Elke periode heeft haar eigen kenmerken. Naar welke soort vakantie je ook op zoek bent, het is altijd leuk om goed weer te hebben.

Late lente en vroege herfst

Hoewel Ierland misschien wel op z’n best is als het regent, bieden de late lente en de vroege herfst de grootste kans op constant droog, helder en zonnig weer. Dit zijn bovendien ook de meest kleurrijke periodes. Op dat moment staan de heides in bloei en kleuren de bomen fris groen of feloranje en rood.
Ook in de droogste periode kan er nog steeds een buitje vallen. Dit gebeurt meestal in de ochtend waarna de rest van de dag meestal droog blijft en je van prima weer kunt genieten. Hoewel het veel regent, zijn dagen met continue regenval wel uitzonderlijk. Regen wordt hier vaak gevolgd door zonneschijn. Zorg zeker dat je steeds een regenjas in de wagen hebt liggen.

Zomer

De meest populaire reistijd is vanaf mei tot en met september. De meeste reizigers kiezen voor juli of augustus. Dit heeft vooral met het weer te maken, maar ook met de vakantieperiode.
De zomers in Ierland zijn relatief warm met temperaturen rond de 20°C. Juli is de warmste maand maar dit is ook de maand met het hoogste aantal regendagen. Hou er rekening mee dat deze vakantieperiode heel snel volzet raakt. Vroeg boeken is hier dus zeker een must.

Winter

De winters zijn niet echt koud maar wel vrij nat. Dat maakt deze periode minder geschikt voor een roadtrip door het eiland. Hoewel je in Ierland relatief veel bergen hebt die in de winter bedekt zijn door sneeuw, zijn er geen skistations. Reis je graag in de winter, dan raden we je een citytrip naar Dublin aan.
Hotels en bezienswaardigheden sluiten vaak de deuren vanaf november tot en met april.

Reizen naar Ierland

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

Wild Atlantic Way South

Verken de kleurrijke steden en de ruige landschappen van het zuidelijke gedeelte van de- Wild Atlantic Way gedurende deze 16-daagse rondreis.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 16 dagen

The Ultimate Roadtrip

Deze 16-daagse autorondreis neemt je mee langs de kust van het Ierse eiland. Bezoek onderweg het middeleeuwse Derry, het mysterieuze Belfast het bruisende Galway en natuurlijk ook metropool Dublin.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 12 dagen

The Unknown North

Ontdek bruisende hoofdstad Dublin en verkend het onbekende en minder toeristische Noord-Ierland.…

Ierland 11 dagen

Groepsreis – Highlights of the Emerald Isle

Galtic organiseert een begeleide rondreis waarmee je alle hoogtepunten van het Ierse eiland ontdekt. Gedurende deze 11-daagse reis maak je kennis met de Ierse cultuur en zal je verwonderd worden door de prachtige natuur.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 15 dagen

Wild Atlantic Way North

Maak een onvergetelijke roadtrip van 15 dagen langs de noordelijke Wild Atlantic Way en de Noord-Ierse Giant's Causeway.…

Ierland Lente Nazomer Winter Zomer 6 dagen

Citybreak Dublin

Neem 6 dagen uitgebreid de tijd om de moderne stad Dublin alsook de omliggende natuur te ontdekken tijdens deze georganiseerde citybreak.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 10 dagen

The Ancient East

Tijdens deze 10-daagse reis keer je terug in de tijd tot het neolithische tijdperk en krijg je de kans enkele van Ierlands historische parels te verkennen.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Irish Essentials

Deze korte kennismakingsreis met de hoogtepunten van Republiek Ierland brengt je van het bruisende Dublin tot de ruige Ring of Kerry.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 14 dagen

Heart of Ireland

Ontdek de 'Hidden Heartlands' van Ierland en leer meer over de rijke geschiedenis van het land in steden Enniskillen en Dublin.…

Ierland Schotland Lente 13 dagen

Hurtigruten – The British Isles

Gedurende deze expeditie-zeereis ligt de focus op de verscheidenheid aan zowel natuur als cultuur die de verschillende Britse eilanden ons te bieden hebben. Historische 'viking'-steden worden afgewisseld met bruisende metropolen en verlaten eilanden. Laat je vooral verrassen gedurende deze 13-daagse zeereis.…

Ierland Lente Nazomer Zomer 8 dagen

Ireland Active

Verken met het hele gezin 8 dagen lang hoofdstad Dublin alsook de Causeway Coast op een actieve manier.…

Ierland 7 dagen

Groepsreis – Walk through the Emerald Isle

In samenwerking met Wandelsport Vlaanderen organiseert Galtic een begeleide wandelreis waarbij je Killarney National Park verkent en een bezoek brengt aan het bruisende Dublin.…

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van Ierland & Schotland in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties